Hos oss på Svetsmaskinservice hittar du ett stort urval av TIG-svetsar från ledande varumärken så som Kemppi, ESAB, EWM och Migatronic.
Tungsten Inert Gas, i den här metoden används en volframelektrod som inte smälter i ljusbågen. Ljusbågen brinner mellan volframelektroden och arbetsstycket varvid svetsställets fogytor smälter samman. Tillsatsmaterialet tillförs direkt i smältbadet. Till skillnad mot MIG/MAG och MMA passerar tillsatsmaterialet inte genom ljusbågen. Denna svetsmetod ger en hög svetskvalitet, rent svetsgods och god ytjämnhet.
Vi på Svetsmaskinservice erbjuder ett stort utbud av svets. Hos oss hittar du TIG-svetsar från tillverkare med fokus på kvalitet, innovation och med mångårig erfarenhet av tillverkning svetsmaskiner.
TIG svetsning är en metod som ofta används där höga krav ställs på hög svetskvalitet, rent svetsgods och god ytjämnhet. Metoden har sitt största användningsområde vid svetsning av rostfritt stål, aluminium, magnesiumlegering och koppar men kan utnyttjas i alla svetsbara material, utom bly och zink.
TIG svetsning passar bäst för tunt material därför är dimensionsområdet för TIG svetsning mellan 0,5-6mm, vid grövre material används ofta metoden för bottensträngar för att säkerställa en felfri rotsträng.
Vid användning av svetsmetoden tillförs tillsatsmaterial för hand som vid gassvetsning. Det finns även avancerade funktioner, tex. mekaniserad tillförsel av tråd. För att få så hög kvalitet som möjligt krävs det noggrann förberedelse av material och utrustning. Fogen och tillsatsen måste rengöras från olja eller fett.
Ljusbågen smälter grundmaterialet och tillsatsmaterialet. Smältbadet och elektroden skyddas från luft i en atmosfär av gas, vanligtvis använder man sig av ren argon men det finns andra blandningar som tex. en argonblandning där man tillsatt helium för att få bättre resultat.
Utöver att det man svetsar i är rent och att man har de verktyg som krävs är det viktigt att man använder rätt volframelektrod för att få ett så optimalt resultat som möjligt. Elektroden skall slipas till lämplig vinkel, detta gäller alla elektroder förutom när det är en olegerad elektrod. Genom att använda en elektrodslipmaskin kan man säkerställa att man alltid får samma elektrodvinkel.