Hos oss på Svetsmaskinservice hittar du ett stort urval av bra MMA-svetsar från ledande varumärken så som Kemppi, ESAB och EWM. MMA-svetsning är en metod som inte kräver avancerad utrustning vilket gör att metoden är smidig att använda.
Manuell Metal Arc, även känt som pinnsvets eller bågsvetsning är den äldsta och mest kända svetsmetoden. Fördelar med denna metoden är att det inte behövs någon tillsatt gas vid svetsningen då flusset som sitter på svetselektroderna bildar en skyddande atmosfär.
Vi på Svetsmaskinservice erbjuder ett stort utbud av svets. Vi erbjuder MMA-svetsar från tillverkare med fokus på kvalitet, innovation och med mångårig erfarenhet av tillverkning av pinnsvetsar och svetsmaskiner.
Läs mer
MMA-svetsning kan användas under de flesta förhållanden och är därför en universell metod inom svetsindustrin. Mindre känslig för väder eller vind jämfört med andra svetsmetoder. Lätt och smidigt att ta med sig då det enda man behöver är strömkälla, elektroder (svetspinnar), svets- och återledare. MMA-svetsning kan användas för olegerade, låglegerade och rostfria allmänna konstruktionsstål. Vid svetsning med pinnsvets är lämplig plåttjocklek från ca. två mm. och upp till den normala standarden. Det stora utbudet av tillsatsmaterial tillgängligt på marknaden från ex. ESAB, Elga m.fl. gör MMA-svetsning till en fördelaktig metod.
Vid användning av svetsmetoden MMA (Manual Metal Arc) används belagda svetselektroder eller svetspinnar. En belagd elektrod består av en kärntråd som omsluts av ett utvändigt hölje av fluss som skyddar smältan från luft. Elektroderna eller pinnarna som de även kallas tillverkas med olika kärntrådsdiametrar. Vid svetsning uppstår en ljusbåge mellan elektroden och svetsfogen som gör att elektroden smälts ner och bildar en skyddade slagg.Elektrodhöljet är en sammansättning av olika kemikalier och mineraler. Höljets uppgift är att skydda dropparna och smältbadet, förbättra bågstabiliteten, forma svetsens toppsida, underlätta slagglossning, tillföra legerings- och desoxidationsämnen till smältan och ge tillräcklig inträngning i grundmaterialet.
Svetspinnar delas in i tre huvudgrupper, sura, basiska och rutilelektroder. I Sverige är användningen av de basiska elektroderna störst.