En volframelektrod är en väldigt viktig del i TIG-svetsprocessen. Inför varje svetsning är det viktigt att säkerställa en korrekt spetsgeometri. Rätt geometri är avgörande för att få en stabil båge och få optimala svetsprestanda, och kräver ofta en slipning eller en omslipning av spetsen.
Det är viktigt att slipspåren är så små som möjligt. Djupa slipspår orsakar energiförlust och instabil ljusbåge. Slipa aldrig volframelektroder på en bandslip, slipskiva eller avgradningsskiva. Du kommer inte att kunna slipa en bra spets på volframelektroden på dessa enheter och limrester från dessa produkter kommer att avsättas på volframelektroden, vilket gör startproceduren värre. I värsta fall, några av dessa föroreningar kommer att falla ner i svetsbadet och förorena det, vilket naturligtvis är oönskat.
Det är viktigt, speciellt vid automatiserad TIG-svetsning, att spetsen är centrerad på volframelektroden.
Att använda band- eller bänkslip saknar precision. Svetsaren kommer behöva lägga onödig tid på flera försök att försöka få rätt geometri för optimal spets. Med varje omslipning försvinner 1 mm-2 mm. av elektroden.
Den genomsnittliga längden på en elektrod är mellan 150 mm och 175 mm och oftast kastar en svetsare ut den när den når 50 mm lång. Detta betyder att mer än 25 % av elektroden aldrig kommer att användas.
Vid användandet av en öppen band- eller bänkslip bidrar till försämrad precision. Svetsaren kommer behöva flera försök för att få rätt geometri som krävs för optimalt slipad spets. Vid varje omslipning går 1 – 2 mm. av wolframelektroden förlorad. Om vi uppskattningsvis gör åtta omslipningar per dag förlorar vi 16 mm och upp till 10–15 % av elektroden.
När en svetsare doppar ner elektroden i smältbadet så bryts spetsen ”kulan” tas bort som blir på spetsen. Det ger en genomsnittlig förlust på 10 mm. Om vi ponerar att elektroden doppas två gånger om dagen i smältbadet gör att vi förlorar 20 mm. vilket motsvarar 13% av elektroden.
Dessa siffror varierar mycket från ett företag till ett annat beroende på kostnad per elektrod, mängd omslipningar, mängd dopp och andra data, men en uppskattning på 20 till 50 % avfall visar sig vara det upplevda fallet för många.
Ultima-TIG gör det möjligt att slipa korta elektroder (så kort som 8 mm för orbitalsvetsning).
Du kan spara upp till 20 % av din volframelektrod.
Exakta inställningar förhindrar otaliga omslipningar. Och med varje omslipning kommer Ultima-TIG endast att använda 0,3 mm elektrod, medan handslipningsprocessen kan slösa bort upp till 2 mm per omslipning.
Du kan spara upp till 15 % av din volframelektrod.
Du kan sätta in din elektrod i elektrodhållaren och slipa den med Ultima-TIG direkt efter att du doppat den i smältbadet för att undvika att skära av en del av elektroden*. Den kan snabbt slipas med samma exakta inställningar som du tidigare använde.
*Beroende på omfattningen av doppet/skadan, är det ibland nödvändigt att skära och oundviklig.
Du hittar fler modeller och information om våra produkter under kategorin Verktyg/Wolframslip.