Vid arbete över två meters höjd krävs det att man använder ett fallskydd, detta är för att skydda den arbetande mot olycksfall. Ett fallskyddssystem består ofta av flera delar som kombineras eller används separat. Den som använder produkterna bör ha god kännedom om riskerna med användning av utrustningen felaktigt och underhåll. En grundkursutbildning i fallskydd tar ungefär en halv arbetsdag, där går man igenom utrustningen både teoretiskt och praktiskt. Hos oss på Svetsmaskinservice hittar ni ett urval av produkter så som fallskyddsselar, fallskyddsblock, verktygssäkringar och kompletta paket. Det är enligt lag arbetsgivarens uppgift att se till att fallskyddslösningar finns på plats för personer som arbetar på en höjd på två meter eller högre, eller där risk för fall finns.
Inför varje gång man ska använda utrustningen ska man göra en genomgång av produkterna, man ska kontrollera så att sömmar är hela och att det inte är några synliga skador. Minst en gång om året ska behörig person besikta utrustningen. Är utrustningen skadad ska den lämnas för reparation eller slängas, använd aldrig skadad utrustning!
Om olyckan är framme och man faller och blir hängande riskerar man att drabbas av hängtrauma, detta kan leda till allvarliga skador och i värsta fall med dödsfall. Därför är det viktigt att det finns en räddningsplan och rutiner om hur en säker räddning genomförs.
I bruksanvisningen finns information om vilka komponenter som passar och krävs för att fallskyddet ska fungera som det ska. Här finns även information om hur mycket fri höjd som behövs för att kunna bromsa eller stoppa fallet. Även uppgifter om lämpliga förankringspunkter och minimikrav på deras hållfasthet.
Att tänka på vid val av fallskydd
Det finns flera olika fallskyddslösningar, i första hand ska man använda ett kollektivt fallskydd som kan bestå av exempelvis fallskyddsräcken, ställningar, skyddsnät eller annat skydd som inte arbetstagaren har på sig själv. Om det inte är möjligt att använda ett kollektivt fallskydd eller om arbetet är kortvarigt kan personligt fallskydd vara ett alternativ.
Finns inte möjligheten till att förhindra fall måste man istället kolla på vad man kan göra för att dämpa fallet. Det kan vara exempelvis ett fallskyddsnät.
Det finns vissa undantag för arbete utan fallskydd och arbete med hjälp av lös stege. För mer information om fallskydd, undantag och föreskrifter hittar ni på arbetsmiljöverkets hemsida.
Om det visar sig att arbete med hjälp av lös stege är möjligt finns det villkor som man ska kunna uppfylla.
Vid montering av infästning för säkerhetslina, eller för att första gången koppla in säkerhetslina till förankringspunkt. Det får vara maximalt sju meter över marknivå. Om förankringspunkter finns på lägre nivåer ska dessa användas.
Om arbete på platt tak med en lutning på högst sex grader, kan man välja ett enklare skydd. För detta behövs det att följande uppfylls.