Hos oss på Svetsmaskinservice hittar ni ett stort utbud av svetshjälmar, visir och ansiktsmasker av högsta kvalité från marknadsledande varumärken så som 3M Speedglas, Esab, Kemppi och Euromaski.
Det finns en mängd av olika svetshjälmar, visir och ansiktsmasker med olika variationer och fördelar. Varje jobb kräver sin särskilda utrustning. Det kan till exempel vara att man behöver ett lätt och smidigt visir för de enklare tillfällena eller en svetshjälm med automatisk nedbländning och stort synfält. Här hittar ni även tillbehör så som batterier, filter, laddare och glas mm. till svetshjälmen.
Det viktigaste att tänka på när du väljer svetshjälm är förstås skydd och tillförlitlighet, men även komfort, prestanda och möjligheten till att integrera annan skyddsutrustning så som hörselkåpor och skyddshjälm.
För att underlätta att hitta rätt svetshjälm kommer här några frågor man kan använda som vägledning.
Läs mer
Vid svetsning alstrar ljusbågen stark strålning av tre olika typer - synligt ljus, UV-strålning och IR-strålning. Ljusbågen är stark och det är lätt att bli bländad om man tittar rakt mot den. Bländningen är tillfällig och går över, men ljusbågen kan skada både ögon och hud allvarligt.
"Svetsblänk" uppkommer om ett oskyddat öga utsätts för stora mängder UV-strålning. Det bildas då små sår på hornhinnan. Detta kan kan leda till grå starr eller blindhet. Även huden skadas av långvarig överexponering av strålning i form av brännskador och i värsta fall hudcancer.
För att förhindra skador på ögonen och huden från UV-strålning och IR-strålning är det viktigt att man använder lämpligt skydd och använder det på rätt sätt. Olika svetsjobb kräver olika skydd och det är viktigt att välja den utrustning som är mest lämplig.
Ögonskador i samband med svetsning har alltid varit och är fortfarande den skada som är vanligast hos svetsaren. För att motverka detta förbättras svetshjälmen kontinuerligt. Det bästa skyddet är ett skydd som används hela tiden, till exempel en automatiskt nedbländande svetshjälm kan användas med fördel både som en produktivitets- och säkerhetsfördel då den hela tiden skyddar mot optisk strålning men även mot främmande partiklar så som damm och slipspån. Du behöver aldrig ta av dig hjälmen.
Det är viktigt att man gör en så ordentlig bedömning som möjligt av vad för svetsarbeten man har nu och kanske kommer att ha i framtiden. Det kanske inte räcker med en svetshjälm utan friskluft. Skador från svetsrök kommer smygande och kan ta veckor, månader och ibland år innan man lägger märke till dem. All svetsrök innehåller gas och/eller partiklar som vi inte vill andas in. Föroreningsnivån avgörs av svetsmetod, strömstyrka, material och ventilation på arbetsplatsen.
Den bästa utrustningen mot detta är en andningsskyddsutrustning enligt övertrycksmetoden. Det finns två olika system, en batteridriven fläkt/filterenhet eller en tryckluftsanluten enhet som kopplas in direkt till ett tryckluftssystem. Klicka här för att komma direkt till friskluftsenheterna.